aviacijos šventė ‘Lietuviai danguje’

šaltinis: http://www.aleksotasair.lt

Brangūs kolegos aviatoriai!

Šiais metais sukanka 95 metai kai įkurtas aerodromas Kaune šiuo metu turintis garbingą, mūsų tautos didvyrių, transatlantinių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno vardą. Šis aerodromas yra ne tik vienas iš seniausių veikiančių aerodromų Europoje, bet ir visos Lietuvos aviacijos lopšys. Jame kūrėsi ir tvirtėjo Lietuvos Karo Aviacija, kuri nuo pat pirmųjų dienų rimtus išbandymus turėjo Nepriklausomybės kovose. 1927 m.

įkurtas Lietuvos Aeroklubas pirmuosius skrydžius pradėjo šiame aerodrome, sutvirtėjo, išugdė sportinės aviacijos eskadrilę, sudarė pagrindą vystytis Lietuvos civilinei aviacijai. 1938 m. aerodrome įsikūrė civilinė aviacija, pradėjusi keleivių pervežimą maršrutu Kaunas-Palanga-Kaunas. 1936 m. taip pat šiame aerodrome kūrėsi ir Lietuvos Šaulių Sąjungos aviacija. 1938 m. aerodrome vyko pirmosios Lietuvoje aviacinio sporto varžybos, kuriose varžėsi geriausi lakūnai, sklandytojai, aviamodeliuotojai. 1939 m. Lietuva organizavo Baltijos šalių aviacijos sporto varžybas, kurios pagal nuostatus kasmet turėjo būti organizuojamos skirtingose Baltijos šalių valstybėse. Deja prasidėjęs pasaulinis karas ir Baltijos šalių okupacija daugeliui metui sutrukdė aviacijos sporto vystymąsį. Po 50 metų pertraukos, 1989 m. atgimimo laikotarpyje lietuvių iniciatyva vėl buvo suorganizuotos Baltijos šalių varžybos. Deja prabėgo 20 metų, o atnaujinti bendrų Baltijos šalių aviatorių varžybų nepavyko.

Tikiuosi, kad šiais metais liepos 17-ąją tik neįveikiama stichija pajėgtų  sukliudyti visiems Baltijos šalių aviatoriams susirinkti S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome. Susitiksime, kad ne tik patys pajustume savo jėgą, bet ir visuomenei parodytume kokia gausi ir įvairi mūsų skraidanti bendruomenė. Svarbiausiu renginio akcentu turėtų tapti ne didžioji aviacinė technika ar ypatingi triukai ore, o orlaivių gausa ir įvairovė, galimybė į juos pažvelgti iš arti, pasikalbėti su pilotais.Šeštadienį nuo pat ryto aerodromas virs aviatorių miesteliu – bus jame gatvės, bulvarai, veiks užeigos, dirbtuvės, mokyklos. Po palapinių, pavėsinių stogais galės įsikurti visi, kam mielas skrydis. Nesvarbu, ar žavisi aitvarais, ar akrobatiniais lėktuvais. Aviatorių miestelyje savo atstovybes galės turėti visi šalies aeroklubai, aviacinio sporto federacijos, skraidymų mokyklos, su aviacija susijusios bendrovės. Bet mes, organizatoriai, norėtume iš anksto sužinoti kas planuotų kurtis aviatorių miestelyje, kad galėtume apie juos pranešti svečiams. Norėtusi, kad visi jaustusi jaukiai kaip namuose.

Pasiūlymus dėl pagalbos, dalyvavimo sąskrydyje priimame Kaune, S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome, Karo Aviacijos g.3;

tel. ir faksas +370 37 391548;

El. paštas: aerodrome@takas.lt

Eugenijus Raubickas

S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo direktorius